Nacionalnom timu EDI je primarni cilj zaštita podataka o ličnosti učesnika istraživanja. 

Zašto Vam se obraćamo?

EDI je zamolio Republički zavod za statistiku Republike Srbije da izradi reprezentativnu listu potencijalnih učesnika, na osnovu slučajnog uzorka koji se zasniva na podacima o domaćinstvima u Srbiji.

Ako ste u vreme obavljanja razgovora mlađi od 16 godina, od roditelja ili staratelja će biti zatraženo odobrenje da učestvujete. Ukoliko ste roditelj/staratelj, možete zatražiti da unapred pogledate upitnik.

Vaše učešće u EDI

Tokom EDI anketiranja, postavićemo Vam pitanja o Vašim stavovima, događajima u životu, kao i više činjeničnih pitanja. Pitaćemo Vas o različitim stavovima o društvenim pitanjima, o politici, religiji i o članstvu u sindikatu. Vaši odgovori tokom anketiranja biće beleženi. Takođe, prikupljamo podatke o kraju u kom živite/stanujete.

Vaše učešće u istraživanju je dobrovoljno. Možete slobodno da izaberete na koja pitanja želite da odgovorite, i možete prekinuti anketu u bilo kom trenutku bez davanja ikakvog objašnjenja.

Ako odlučite da ne učestvujete

Ako odlučite da ne učestvujete u EDI, iz bilo kog razloga, pitaćemoVasi pribeležićemo razloge zašto ne želite, na primer, da li zbog jezičke barijere ili zbog bolesti. Ove informacije nam pomažu da proverimo da li su učesnici istraživanja reprezentativni za ukupno stanovništvo naše zemlje. Za informacije o Vašoj privatnosti i pravima, pogledajte dole.

Šta se dešava sa prikupljenim informacijama?

Sve informacije o Vama tretiraćemo sa strogom poverljivošću i u skladu sa propisima Evropske unije o zaštiti podataka (GDPR) i nacionalnim zakonima o zaštiti podataka o ličnosti.

Samo će Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Čika Ljubina 18-20, Beograd) koji sprovodi istraživanje, imati pristup informacijama o Vama.

Kada se istraživanje završi, Institut za sociološka istraživanja FF UB će proslediti EDI podatke, bez Vašeg imena ili bilo kakvog kontakta, EDI Arhivi koja se nalazi u Norveškoj (NSD – Norwegian Centre for Research Data / Norveški centar za istraživačke podatke, Bergen, Norveška).

Vaše ime i kontakt podaci biće obrisani pre nego što baza podataka postane dostupna istraživačima i javnosti, a najkasnije u junu 2020. godine.

Ostatak prikupljenih EDI podataka će se bezbedno čuvati na neodređeno vreme. Oni su dostupni istraživačima, studentima i ostalim zainteresovanim za društvene stavove Evropljana za pisanje naučnih studija.

Postoji mogućnost, ali je malo verovatno, da se neke informacije (kao što su državljanstvo, starost, zemlja rođenja, zanimanje, poreklo i region) mogu kombinovati na način koji bi Vas identifikovao. To je moguće samo za odgovore u istraživanju koji neće biti dostupni javnosti. Pristup ovim podacima biće omogućen samo istraživačima čije prijave dobiju odobrenje i sa kojima se potpišu ugovori o poštovanju poverljivosti.

Rezultati istraživanja biće objavljeni na veb-stranici EDI-ja u maju 2020. godine.

Mi ćemo uložiti sve napore kako bismo osigurali da se nijedan učesnik ne može identifikovati u rezultatima istraživanja ili u bilo kojoj publikaciji koja će biti napisana na osnovu istraživanja.

Vaša prava

Dokle god možemo da Vas identifikujemo u rezultatima EDI-ja (u Vašim datim odgovorima), imate pravo da uložite prigovor na obradu Vaših ličnih podataka, da pristupite, ispravite i izbrišete bilo koju informaciju o Vama, i da nas pitate koje još informacije čuvamo o Vama. Kada se podaci, kao što su Vaše ime i adresa uklone, više neće biti moguće izbrisati informacije koje ste dali.

Takođe imate pravo da podnesete žalbu svom nacionalnom nadzornom organu ili Komisiji za informacije Velike Britanije.

Ko je odgovoran?

TheEuropean Social Survey European Research Infrastructure Consortium (ESS ERIC) sprovodiistraživanje i vrši kontrolu podataka. Njegovo sedište je u Londonu, UK.

Koje organizacije su uključene?

U Srbiji, dr Dragan Stanojević kao Nacionalni koordinator i Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu odgovorni su za angažovanje i sprovođenje istraživanja. Pogledajte www.ess.rs za pregled ključnih članova ovog tima.

CentERdata, Holandija, pratiće napredak terenskog rada. Oni neće imati pristup Vašim kontakt informacijama.

Šta nam daje pravo da prikupljamo Vaše lične podatke?

Baze koje se koriste u EDI-ju formiraju se kao zadatak od javnog interesa i neophodan za potrebe istraživanja i arhiviranja, u skladu sa Uredbom o opštoj zaštiti podataka i nacionalnim zakonima (GDPR).

Gde mogu saznati više? Da biste saznali više o istraživanju posetite www.ess.rs www.europeansocialsurvey.org

Kontakt: Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Čika Ljubina 18-20, Beograd

Službenik za zaštitu podataka ESS ERIC (Data Controller): dpo.esseric@europeansocialsurvey.org

Nacionalna institucija zadužena za zaštitu podataka:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, https://www.poverenik.rs/sr-yu/

Kancelarija Komisije za informacije UK

Adresa: Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow Cheshire, SK9 5AF; Telefon: 01625 545700; https://ico.org.uk/global/contact-us/email/

 

 Kompletno obaveštenje o privatnosti na: www.europeansocialsurvey.org/about/privacy.html